Zdarzyło się pewnego dnia 2737 roku p.n.e., że chiński cesarz Szen Nung odpoczywał pod krzewem dzikiej herbaty. Nagle do naczynia z przegotowaną wodą, z którego popijał, wpadło kilka herbacianych liści. Nieświadomy tego władca skosztował przygotowanego w ten sposób napoju. Jego smak i aromat wprawił go w zachwyt.
 
Od tego czasu herbata przebyła bardzo długą drogę aby mogła zagościć w sklepie „Pudełko z pomysłem”. Dzięki najwyższej jakości herbat proponowanych w naszym sklepie będą mogli Państwo nie tylko spędzą miło czas popijając herbatę w rodzinnym gronie, ale także korzystać ze zdrowotnych właściwości herbaty. Opis każdej z nich znajdą Państwo poniżej.
 
Herbata czarna

 
pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Proces produkcji składa się z czterech etapów: więdnięcia, zwijania, fermentowania i suszenia. Czarna herbata jest poddawana procesowi całkowitej fermentacji. Zawiera duże ilości teiny, minerały, przeciwutleniacze, flawonoidy przeciwdziałające zakrzepom krwi i dużą dawkę fluoru, chroniącą zęby przed próchnicą.
 
Herbata zielona
 
różni się od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Napar ma barwę zbliżoną do cytrynowej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości, pomaga zapobiegać nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie jest kluczem do długowieczności.
 
Herbata czerwona

 
przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania (Pu-erh może „dojrzewać” nawet 50 lat). Jej charakterystyczną cechą jest bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego powodu np. w czasch dynastii Tang picie herbaty Pu-erh było przywilejem cesarza. Wyjątkowa skuteczność herbaty czerwonej w walce z tłuszczem potwierdzają badania naukowe. Zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów, teinę, mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne i białka. Wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienia. Skutecznie walczy z nadwagą. Łagodzi także skutki spożycia alkoholu praz wzmacnia organizm.
 
Herbata biała
 
jest zaliczana do najdroższych herbat świata. Określenie biała wywodzi się od srebrno-białych, pokrytych delikatnymi włoskami listków. Powstaje z młodych, wiosennych pączków i listków. W trakcie produkcji poddawana jest procesowi więdnięcia i suszenia, jest bardzo lekko fermentowana. Napary tej herbaty są bardzo delikatne i subtelne. Uważa się że systematyczne picie herbaty białej, dzięki zawartym w niej bio – związkom, skutecznie powstrzymuje rakowe wyrodnienie komórek.
 
Rooibos
 
To napar z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym, miodowym smaku. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowej goryczki. Nie zawiera również kofeiny oraz teiny dlatego też może być pity bez ograniczeń nawet przez niemowlęta oraz przed snem. Zalecany jest kobieta w ciąży: obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek rakowych. Rooibos goi swędzące rany, jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie alergii. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a rutyna obecna w naparze zapobiega tworzeniu się zakrzepów i obniża poziom cukru we krwi. Flawonoidy są naturalnym środkiem antydepresyjnym. Herbata ma również właściwości przeciwskurczowe – łagodzi bóle brzucha i kolki.
 
Yerba Mate
 
to herbata z krzewu paragwajskiego. Smakiem i zapachem przypomina bardzo delikatna herbatę zieloną. Napar zawiera silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwrakowych. Działa pobudzająco na układ nerwowy, znosi uczucie senności i zmęczenia, zwłaszcza bóle głowy. Wzmacnia akcję serca i podwyższa ciśnienie krwi, działa tonizująco na mięśnie szkieletowe. Jest bogatym źródłem witamin. i mikroelementów takich jak fosfor, magnez i potas. Przyspiesza przemianę materii działa moczopędnie i przeciwreumatycznie. Poprawia strukturę paznokci i włosów, zwiększa odporność organizmu, neutralizuje niektóre toksyczne związki, wspomaga leczenie alergii. Stosowana jest także jako środek przeczyszczający i obniżający temperaturę.